Sâmbătă, 20 Aprilie 2024
Romsilva - printre angajatorii de Stat care au disponibilizat PDF Imprimare Email
Mediul de Afaceri - Saptamana Financiara
Luni, 17 Octombrie 2011 08:33

Politica de personal a firmelor private este cu atât mai importantă cu cât în zona controlată de stat se înregistrează de câţiva ani disponibilizări masive, iar şomerii rezultaţi trebuie reactivaţi pe piaţa muncii şi nu se poate face acest lucru decât dacă apar joburi noi.

Dacă aparatul administrativ continuă să fie supradimensionat, în cazul societăţilor sub­ordonate Guvernului s-au reuşit reduceri importante ale numărului salariaţilor. Acest lucru este reflectat şi de clasamentul angajatorilor companii de stat. În anii precedenţi poziţiile fruntaşe erau ocupate de Romsilva, de firmele active în transportul feroviar sau de Poşta Română. Acum aceste entităţi ocupă primele locuri în topul societăţilor care operează cele mai multe disponibilizări. În acest moment firma subordonată statului cu cel mai mare număr de salariaţi este Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) pentru care muncesc 11.989 de angajaţi.

În ultimii ani, CFR Marfă a pierdut prin concedieri în jur de 8.000 de lucrători, ceea ce reprezintă 35% din personalul firmei. Unii dintre aceşti oameni au avut soluţia unor pensionări anticipate, dar sunt şi multe cazuri în care s-a ajuns la şomaj. O altă firmă a sta­tului care a generat un volum important de disponibilizaţi este Romsilva. De aici au fost nevoiţi să plece peste 5.000 de lucrători. Şi angajaţii CFR Călători au avut de suferit din cauza unor programe de restructurare, peste 2.000 de persoane fiind afectate.

Sursa: Saptamana Financiara

Share

Distribuie pe:

 
SEO Romania